уторак, 6. март 2012.

Изазов у изазову, let the games begin!






Ово ће бити кратак (али сладак) пост, јер само желим да најавим нешто што желим да урадим у оквиру самозадатог изазова, да не бих заборавила (к'о што умем) и да бих себи дала полет да се стварно потрудим око тога. Знам себе и вероватно бих интензивно размишљала о тој идеји, а онда бих се убедила да ми ионако не би испало добро, па што да се уопште трудим, окачићу неколико сличица на пинтерест и у потаји уздисати што сам кукавица, chicken, yellow belly и не смем да покушам нешто што француски посластичари раде вековима. Па не мож' то тако, Жућа није врана! Побеђујем деструктивне моћи аутосугестије! Ништа не лечи стра' боље него јавно обећање да ћу нешто да урадим, превише сам поносна да обећање не испуним. Сад вероватно мислите да ћу се прихватити посла прављења скулптура од топљеног шећера или торте од метар и по, па се припремите на разочарање, али за мене би и то било вееелики корак унапред. 

Елем. У последње време често гледам нови канал на тв-у 24 Kitchen, који ми је најпре, с обзиром на то да је холандски, деловао као скупина људи са врућим кромпиром у устима и кокицама у грлу који објашњавају како се праве чудни специјалитети које никада не желим да пробам у свом животу. И има их (данас је Рудолф правио црвени купус са јабукама и сланином са карамелизованим жутим шећером - бљак!), али се између тих, мени нејестивих, ђаконија, појавила тортица, колачић о коме причам све време. Тражила сам (узалудно) по нету да ли постоји српски назив за то, али цврц, ништа не нађох, чак ни прилагођено име свеца у чију част се прави, па ћу морати да се довијам и објасним како знам и умем.

У Француској, Saint-honoré је слаткиш који се сваког 16. маја прави у част Светог Онореа, заштитника пекара и посластичара. Прави се са принцес крофнама и карамел-кремом, лиснатим тестом и слатком павлаком. Зар треба још нешто да кажем? They had me at caramel

avosassiettes.fr
  
Никада нисам карамелизовала шећер, нисам правила принцес крофне, нисам правила право лиснато тесто (имала сам један покушај јуче, испало је лепо, али није то - то!) и, помири се с тим, домаћице, аматер си као lvl 2 паладин (пардонирам на гејмерском жаргону, недостају ми игрице помало, али немам времена за њих тренутно).

Ипак, стисла сам петљу, написала сам - црно на бело- ухватићу се у коштац са сент оноре противником и једно од нас двоје ће изаћи као победник. Или ћу ја појести њега или ће он мене. Будимо реални, вероватније ћу ја њега, али бих волела да макар буде укусан. 

Ето, рекла сам, написала, обећала. Ускоро ће и муж видети шта намеравам (стићи ће му нотификација о новом посту, па ће ми и он скакутати нестрпљиво чим прочита реч ''карамел'', ''слатка павлака'', ''колач'' (замишљам Хомеров глас) , тако да ћу имати подршку и подстрек за своје намере. За сада преживљава своје дане као мој покусни кунић, а ја обећавам да нећу ниједан рецепт ставити на блог пре него што он испроба направљено и остане жив и након 2 сата од конзумирања. Challenge accepted.

8 коментара:

  1. Obozavam St Honore!!!! Jedva cekam post i slike :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hehe, baš sam juče otkrila tvoj blog (i napravila paladina, iako takođe i nemam baš vremena :S ) i sviđa mi se :D Baš mi zvuči dobro taj kolač, mada ja karamel ne volim, ali znam nekoga ko će isto kao i tvoj dragi da skakuće od sreće ako odlučim da pravim :D

    ОдговориИзбриши
  3. Jedva cekam da vidim ishod! Tacno mi dodje da otvorim blog da bih pisala postove ovakvog tima,zato sto sam kao i ti ''previse ponosna da obecanje ne ispunim'' :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja obožavam Rudolfa, šta sve on ume da napravi... mljac...
    jedva čekam tvoje slikice :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja ne prilaziti rerni narednih mesec dana..princez krofne se ne racunaju..

    ОдговориИзбриши
  6. Evo mene opet :) Ceka te nagrada na mom blogu. Klikni ovde za info :) x

    ОдговориИзбриши
  7. Jao crveni kupus sa jabukama....ne znam da li sam odvratniju stvar ikad jela. baš ću da vidim tvoje komentare na slasticu, ako bude pozitivnih komentara moooožda se nateram da probam. karamelizovan šećer mrzim otkad mi je tata pravio čaj od šećera kad sam imala neki grip.

    ОдговориИзбриши