понедељак, 7. мај 2012.

Трилинг сланиша



Нисам у фазону да поваздан кувам, јесам се знатно извештила током самозадатог изазова (видети претходне постове), али могла сам можда и чешће и боље. Ипак, с обзиром на то да раније нисам малтене ништа пекла, свака ми част и на овоме.

До сада ништа нисам упропастила, осим када сам направила најобичнији патишпан, по мамином рецепту, за неку брзу посластицу. Наравно, противник је била свекрвина рерна из пакла, она без термостата, којој морам да приносим жртве да ми не би испекла све прсте и упропастила све што у њој покушам да испечем, а морам и у пасуљ да гледам и нагађам када да је искључим, укључим, искључим (и тако у круг) да бих добила температуру од 180 степени. Тог пута је победила, патишпан је био црн, гарав, угљенисан, како вам драго. Нисам се дала тако лако. Састругала сам све загорело и добила танко, ломљиво  бисквитно тесто, али нормално печено. Муж каже да је то била најбоља торта коју је у животу јео и од тада стално тражи да му направим такву - да је намерно препечем, састружем, измрвим... као да је могуће ту катастрофу поновити.

Није ми намера да свој блог претворим у кулинарски, таквих има довољно, на моју радост, пошто могу да штрпкам рецепте који ми се допадну и испробавам без бојазни да ће пропасти - муж једе све (осим интегралних стварчица које ''имају укус као картон''), а и лепо изгледају на сликама. То ми је битно, да има слику, јер онда знам како треба да изгледа крајњи производ и знам чему да стремим. Ипак, као млада домаћица, морам понекад и неки рецепт да сервирам, можда неком буде од помоћи,  блог делује шареније, а и није лоше ни грицнути нешто док се чита (полазећи од премисе да је неко заправо решен да прочита све што сам раније беседила), па ето неких идеја.

Данас на менију - сланиши! Видела сам једном натпис ''Слаткиши и сланиши'' испред сајма у Београду и било ми је много симпатично, па зато крадем идеју за обједињено име три слана јела о којима данас пишем.

Сланиш први:

Лења пита са сиром





250 г белог сира
100 г киселе павлаке
4 јаја
500 г брашна
1 шољица млаког млека
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
40 г квасца
100 мл уља
сусам или ким

Фил:
Сир издробити и посолити по потреби (ја сам користила Имлеков ситан сир и лепо је послужио, а успут је кремаст), додати 2 јајета и павлакуи сјединити.
Тесто:
Квасац растопити у млаком млеку, помешати са брашном, додати шећер, со, уље и замесити тесто које одмах треба поделити на два дела, сваку са окглагијом развућ у форму круга (у величини тепсије). Тепсију намазати уљем, ставити први део теста, фил па други део теста, посути сусамом (ја преферирам ким у овој комбинацији) и пећи на 200° C док не порумени. Стандардна процедура - тесто убодете виљушком или другим оштрим предметом (нож, сабља, омање копље) који вам је при руци, ако остане чиста, пита је готова.

Када сам била млађа, једна пекара је продавала ове питице, у мини издању, пречника око 10 цм и ми, клинци, смо се у њима давили. Не знам зашто су престали да их праве, али знам да од тада ретко пазарим код њих. Издајице. Због тога сам срећна што сам налетела на овај рецепт и што сам успела да га модификујем да што више личи на те питице из детињих дана. Уколико пак желите да покушате са оригиналним рецептом (незнатно се разликује), ево га овде.

Сланиш други:

Бухтлице са младим луком



250 г брашна
1/2 кашичице соли
1/2 кашичице шећера
20 г квасца
100 мл млаког млека
60 г маслаца
2 јајета
перца младог лука

Квасац размутити у млеку, додати шећер, па кад надође умешати у брашно. Додати со, маслац, јаја, замесити глатко тесто и пустити га да се одмори пола сата, на топлом. Исецкати перца лука,  умесити их у тесто, обликовати куглице које ћете ставити у подмазану тепсију (ја сам користила калуп за мафине). Додала сам и 2 чена белог лука (да замирише) и мало сира у средину сваке лоптице, ето мале модификације, али може и без тога, како ко воли. Пећи на 180 степени, око 20 минута. Феноменалне су са пршутом, павлаком... било којим намазом који вам падне на памет. Оригинални рецепт можете наћи овде.

Сланиш трећи:

Пита с луком




400 г брашна
1/2 коцке квасца или пакетић сувог квасца
1 кашичица шећера
1/8 млаког млека
100 мл уља или масти
1 кг лука (не шалим се!)
100 г сланине (ако имате мужа као што је мој - минимум 200!)
400 г киселе павлаке
4 јајета
бибер
ким (по жељи)
мускатни орашчић (по жељи)

У брашно сипајте квасац (са шећером и млеком), додајте масноћу, со па добро умесите и оставите да одмори бар пола сата. Лук исеците на танке плошке или коцкице, као и сланину, па је онда пропржите у тигању и додајте лук. Динстајте 5-10 минута. Павлаку умутите са јајима, па додајте луку и сланини. Зачините.
Тесто оклагијом развијте на величину тепсије, а преко њега сипајте смесу од лука. Одозго поспите кимом (по жељи). Пеците на 200 степени око пола сата. Служити топло. Мени је још лепша када скинем сву сланину (не волим, на радост мужа) и сачекам да се охлади. Упозорење - пита је тешка као Трепча - једно парче до два и готови сте до краја дана. Ипак, неодољиво је укусна, па је тешко стати.

Е, тако, један, у потпуности, кулинарски пост, за промену. Сада се треба концентрисати на слаткише (обећани Св. Оноре!) и бакине џиџа-биџе, тек да се зна да нисам заборавила, само малко забушавам, такво је време, идеално за лешкарење на трави, евентуално мажење коња, куца, маца и одбрану од крпеља првомајаца. Нисмо роштиљали ове године, друштво се мало расуло, неки су добили принове, па смо решили да то прескочимо и једноставно проведемо дан у природи. На крају крајева, имамо цело лето за роштиљ.

Радознала гђица је била фасцинирана фотоапаратом, морала сам да је поделим са вама :)

5 коментара:

  1. Uh, ovaj treći slaniš izgleda odlično :)

    Kad god vidim Mesec kroz prozor, setim se tvog posta o fotografisanju istog :D

    ОдговориИзбриши
  2. Kradem ovaj prvi recept.
    Kad je uopste taj St. Onore?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Св. Оноре је 16. маја, куку мени, куд сам обећала оно :)

      Избриши
  3. Nije lepo sto ovakve njam njam textove objavljujes nocu

    ОдговориИзбриши
  4. Luk i ja se ne slazemo, ali zato ta lenja pita deluje vrhunski!

    ОдговориИзбриши