среда, 27. јул 2011.

Пачетина - сцена прва, чин други


  Преживели се из боја враћају уморни, а у мом случају и преједени. Патка није преживела, горка судбина је хтела да заврши у сосу од поморанџе, лимуна и рузмарина.
   Охрабрена неким коментарима на разним форумима и кулинарским блоговима, дрзнула сам се да ипак направим пачетину како сам првобитно намеравала. Пошто смо се муж и ја вратили из набавке за мој ''опит'', схватили смо да смо заборавили најбитније састојке (лимун и поморанџе), муж сирома', тужног погледа, морао је да седне на бицикл и крстари по оближњим дућанима у потрази за њима. У међувремену, ја сам се бацила на посао (време је за иоле озбиљан део текста):

Састојци:
500 г пачећих груди
2 кашике брашна
2 кашике меда
200 мл сока од поморанџе
50 мл сока од лимуна
1/2 кашичице ђумбира
мало бутера
мало уља
мало рузмарина
со, бибер

За пиринач:

1 средњи лук
мало уља
2 шоље пиринча
4 1/2 шоље супе (или воде)
1 кашичица карија
со, бибер

Пачеће груди сам исекла на филете, уваљала у брашно и испржила их на мешавини уља и маслаца, да порумене, склонила са стране, а у тигањ додала сок од лимуна, поморанџе и мед. Када је сос уврио, потамнео је и згуснуо се, вратила сам месо, додала рузмарин и мало ђумбира, со, бибер и оставила да се још мало крчка. У посебној посуди сам исецкала црни лук, мало га продинстала, додала пиринач и налила супом. Када се скувао, додала сам мало карија (муж обожава!) и зачинила. Рецепт сам позајмила са блога 
 и адаптирала га, јер се у оригиналу користи пилетина. Можете га наћи овде.

Епилог је такав да се мужу допало, ништа му није чак ни након 2 сата после јела, тако да мислим да ће преживети. Пресуда је да ћу ово правити поново, ионако нам је пун замрзивач патака, ма колико то чудно звучало. Село rulz! Да није бабе и деде (мог драгог), не бисмо се овако модирали, на ову скупоћу, прилично сам сигурна. А сада морам да одем и оперем косу, јер није лепо мирисати на кари и пачетину када вас муж води на пивце. Заслужила сам, вала!


Мало сарказма никад није на одмет :) 


5 коментара:

  1. Obožavam tvoje postove, uživam da ih čitam :)
    ... a di je sličica? ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Baterije na fotoaparatu su se punile, poludela sam, danas su spremne za paljbu, samo da smislim sta ce biti na meniju :D

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Blago mužu :)Inače ove vintage slike su fantastične!Novi hit!!:)

    ОдговориИзбриши
  5. odličan recept...bacam se na spremanje u pilećoj varijanti, ipak, čim se završi moja dijeta i ja smršam do željene, neophodne težine ...eto, sad mi ovaj kraj rečenice pokvari radost zamišljanja konzumacije jela :(

    ОдговориИзбриши