уторак, 29. јануар 2013.

Празнична ретроспектива






Празници јесу дошли и прошли, али кинеска Нова година још није стигла, па што да и даље не будемо у празничном расположењу - ипак треба нешто да ме ''држи'' до Ускрса.
Већ сам говорила о томе како ме је еуфорија преплавила већ средином децембра, када је божићна и новогодишња декорација буквално (па добро, не баш буквално) експлодирала у стану и одједном смо и ми и намештај били прекривени срмама, шљокицама, ирваским роговима и папирним пахуљицама,

My preciousss


у недостатку правих, а и било би компликовано напунити стан правим снегом и не изазвати катастрофу већих размера, нарочито када је о паркету реч... зашто ми је уопште таква помисао пала на памет? Имам осећај да је то утицај моје маме, која се сваки дан (али баш сваки) вајка како нема снега и неуспешно га призива свакодневно. Ето откуд ми ген за празничну еуфорију.
Нисмо имали леп поглед кроз прозор, али то не значи да атмосфера у кући није била свечана, мислим да нам уопште није било лоше.


Као и сваке године, решила сам да направим gingerbread кућицу, јер, празници нису празници, ако се три дана не нервирам око оваквог пројекта, а после имам сатисфакцију која се огледа у томе да јој се светим за све муке кроз које сам прошла, замишљајући успут да сам Годзила док у сласт једем оџак, кров или жалузине.

Операцију је најпре требало добро осмислити, нацртати план, смислити мере, али је било компликовано, па је ускочила помоћ у виду стручњака:


И некако склепасмо прототип, уз помоћ канџи и маказа.


Након два дана печења, сечења, лепљења и украшавања, па малих преправки, јер је неко усред ноћи украо и смазао једну од gingerbread јелкица које су стајале испред куће, успут оставивши трагове шапа у ''снегу'', кућица је била готова и цена мог ремек дела од слаткиша је била та да сам сваке ноћи морала да је пребацујем у спаваћу собу, да је ноћни нападачи не би сакатили зарад мале ноћне посластице. Да се разумемо, говорим о мачки, не о мужу, а с обзиром на то да је ''кућица'' била висока преко 50 цм, није било лако маневрисати сваки дан са њом у рукама, пазећи да ме мали длакави саботер не потплете или се ушуња у собу при покушају да насрне на кућицу или, још горе, јелку. Ранијих година јој је успевало, па су украси летели на све стране током њене експедиције на врх, али се током године прописно подгојила, па не знам какав би то ефекат имало на јелку и њено самопоуздање, уколико би гране крцкале под њеним дебељушним шапама.


Гдин муж је рекао да на овим сликама, кућица изгледа као барака и да изгледа малецно, али ви одмерите рукама пола метра у висину и ширину и замислите да су слике мало боље, њему у инат... и пре него што заборавим - да, била сам довољно залудна и инспирисана да правим прозорска стакла од карамела и спроведем осветљење. Првих дана сам се бојала да ће се од топлоте сијаличица (пакет оних за јелку, у белој боји) све разлепити и распасти, али се то (фију!) није догодило, светлела је све у шеснаест током свих празника које смо обележили... а онда смо је из'ели.

И то је то, јануар се ближи крају, снега још нема, осим повремених неколикочасовних лажних нада, које се брзо претворе у баре које бахатим возачима дају шансу да ме запљускују док покушавам да се домогнем продавнице, па све наде улажемо у фебруар, да нам зима буде мање сива и суморна. До Ускрса и новог налета еуфорије, у виду зечева, јаја и цвећа нема празника осим неколико рођендана, па имам доста времена да порадим на неким DIY пројектима које сам запоставила.

Један од њих је била kit-kat & smarties торта којом сам изненадила мужа за рођендан, јер, како да пропустим ту прилику, када се слаткишима радује као мало дете. Тегла од кило Нутеле коју је добио као поклон је такође била пун погодак и знам да увек може да прође као поклон, када остварење свих других идеја закаже (а то се управо и догодило ове године). Тако је то када живимо у малом граду и немамо Paypal. Уздах незадовољства. До следећег читања ево мало торте, морам да частим, ипак је муж напунио јубиларних 35!



16 коментара:

  1. Torta, kućica, jelka.. sve je čarobno ali Megi je zvezda!

    ОдговориИзбриши
  2. ajao, raspametih se, što kućicom što tortom.
    a sneg kod mene već tri nedelje, polako mi postaje dosadan.

    ОдговориИзбриши
  3. Jao, jelkaaaa... aaaaa... (cure mi bale) O_O

    Maca(n) je divnoća, liči na mog komšiju Švrću i na komšinicu Fuficu (za više informacija, pročitaj dis poust - http://my-oasis-in-the-middle-of-the-desert.blogspot.com/2013/01/maceci-ponedeljak.html)

    Godzila, hahaha! :D Daj recepAt za ovu kućicu, da se zanimam dogodine.

    ОдговориИзбриши
  4. Jelka je jedna od najlepsih koje sam ikada videla, a kad sam videla kucicu, ostala sam bez teksta. Svaka cast na trudu, uspehu i davanju prednosti praznicnom genu :))

    ОдговориИзбриши
  5. Sto nisi dala neki recept ili uputstvo za prevljenje kucica,fenomenalna je.Svaka ti cast kako si upela da je napravis,to je meni SF,iako sam fobra u pravljenju kolaca.
    Ja bogami ne iscekujem sneg,i volela bih da uopste i ne bude snega.Kad se setim onih kjameta,buhaa,neka hvala,svidja mi se ovo vreme,mada je idealno za razne viruse,vec sam tri put bila bolesna od pocetka godine.A sto se tice praznika pa kako nema,a Valentines.I 8 mart.A ove godine je Uskrs 5 maja tako da nacekacemo se

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не славим ни једно ни друго, али жељно ишчекујем свој рођендан у априлу. :)

      Избриши
  6. Naletela sam na tvoj blog i odmah da kažem :oduševljena sam :)
    Torta sa mojim omiljenim slatkišima ("A koji ti nisu omiljeni?", sada bi dodao moj dragi, što jeste-jeste)je vrh!!!
    I ja sam bila euforična za praznike, ali još uvek nismo nabavili veeeeliku jelku, pa mi je to bilo malkice krivo...zato smo nabavili mnooogooo poklona, pa smo bili egal :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала ти, драго ми је, нарочито ако је неко једнако еуфоричан као ја када су празници у питању :)

      Избриши
  7. Muž mora da napomene, da je unutar torte bila "Čizkekj", kremasta, voćasta, mmmmmmm!

    ОдговориИзбриши
  8. Au, skidam ti kapu, pa ovo je majstorsko delo :D

    ОдговориИзбриши
  9. Prelepa ti je ova dzindzerbred kucica, jelka i mackica;) A, o kit ket torti ne mogu da prestanem da mislim, pa te molim ili za jedan post posvecen njoj ili za recept kroz odgovor na komentar. Torta bi odusevila mog sinka:) Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Можеш направити било коју торту и оградити је кит-кетовима и посути бомбонама. Ова је конкретно била најпростији чизкејк. Баш бих и могла да напишем рецепт, симпатична посластица за 10 минута. У следећем посту, I promise!

      Избриши
  10. Svala čast!!! Za ovo su potrebne mirne ruke, čelični živci i veliki želudac! :) Imam isto jedno nemirno prase kući koje voli da mandža veštačku jelku i posle povraća po kući. Sve znam kako je. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala na odgovoru :) Ocekujem i taj obecani post :)

    ОдговориИзбриши
  12. Моје име је Лилиан Н. Ово је веома радостан дан у мом животу због помоћи коју ми је Др.Сагуру пружио тако што ми је помогао да вратим бившег мужа са његовим чаролијом и љубављу. Била сам у браку 6 година и било је тако страшно јер ме је муж стварно варао и тражио развод, али кад сам наишао на Др.сагуру е-маил на интернету о томе како је помогао толиком броју људи да се врате и помоћи да се поправи однос. и натјерати људе да буду сретни у свом односу. Објаснио сам му своју ситуацију, а затим потражио његову помоћ, али на моје највеће изненађење, рекао ми је да ће ми помоћи у мом случају и сада славим јер се мој супруг потпуно промијенио заувијек. Он увек жели да буде уз мене и не може ништа да уради без моје садашњости. Стварно уживам у свом браку, каква велика прослава. Наставићу да сведочим на интернету, јер је Др.сагуру заиста прави чаролија. ДА ЛИ ЈЕ ПОТРЕБНА ПОМОЋ КАДА КОНТАКТИРАЈТЕ ДОКТОР САГУРУ САДА ВИА ЕМАИЛ: дрсагурусолутионс@гмаил.цом или ВхатсАпп +2349037545183 Он је једини одговор на ваш проблем и чини да се осећате сретно у свом односу.
    1 ЛОВЕ СПЕЛЛ
    2 ВИН ЕКС БАЦК
    3 ВОЋА ЖЕНЕ
    4 ПРОМОТИОН СПЕЛЛ
    5 ПРОТЕЦТИОН СПЕЛЛ
    6 ПОСЛОВНИ СПЕЛЛ
    7 ГООД ЈОБ СПЕЛЛ
    8 ЛОТТЕРИ СПЕЛЛ и ЦОУРТ ЦАСЕ СПЕЛЛ.

    ОдговориИзбриши
  13. поздрав свим мојим пријатељима тамо, свако ко данас чита ово сведочанство треба да слави са мном и мојом породицом јер је све почело као шала за неке људе, а други су рекли да је немогуће. Моје име је Исабелла Етхан и ја сам из Украјине, али се селим у Чикаго у САД са супругом. Срећно сам ожењен, имам двоје деце и дивну жену. Нешто страшно се десило мојој породици, остао сам без посла, а жена је напустила кућу јер нисам могао да бринем о себи и потребама. Моја породица. Она и моја деца у том тренутку. Успео сам девет година, ниједна жена неће да ме издржава да бринем о деци. Покушавам да пошаљем тестове својој жени, али она ме блокира да комуницирам са њом. Покушавам да разговарам са њеним пријатељем и породицом, али ипак знам да ми неко може помоћи и пријавио сам се тада на толико пријатеља, али они ме и даље неће звати, све док не долази веран дан који никада у животу нећу заборавити. Када сам срео свог старог пријатеља објаснио сам све своје потешкоће и он ми је рекао за сјајну особу која му помаже да добије добар посао у компанији Цоца Цола и рекао ми је да пише, али ја сам особа која никада не верује у правопис, али ја одлучио да пробам и др Алаба ме је упутио и показао ми шта да радим. У седам дана ручка чини се. Пратите сва упутства и урадите оно што је од мене тражио да урадим добро. Др Алаба је сигуран да ће све проћи како треба и моја жена ће ме поново видети након дивног посла др Алабе. Жена ме зове на непознат број и извињава ми се и рекла ми је да јој стварно недостајем и да се наша деца и моја жена враћају кући. Данас водим компанију Парагон у САД. Препоручујем вам да ако имате било каквих проблема пошаљете е-пошту на овај {дралаба3000@гмаил.цом} или ВхатсАпп преко његовог контакта испод +1(425) 477-2744 Хвала др АЛАБА. и добићете најбољи резултат. Узмите ствари здраво за готово и то ће вам одузети. Желим вам најбоље .......

    ОдговориИзбриши