четвртак, 21. јун 2012.

Новопечена домаћица у канџама поп културе




Већ дуже време имам теорију (или хипотезу, ако ћемо прецизније) да не могу да критикујем неки филм или књигу, ако га претходно не одгледам. Могла бих да кажем да је то зато што волим да сагледам ствари из свих углова и детаљно анализирам дато дело или зато што ме занимају овакви социолошки феномени, стварајући тиме улепшану слику о себи, као интелектуалки, која воли да буде у жижи медијских дешавања (што јес' - јес', волим да будем у току), али ако говорим истину и само истину... радознала сам.

Радознала до те мере да морам да видим у чему је штос, зашто сви причају о томе, зашто ја једина да не знам о чему се ради, зашто не схватам пошалице на твитеру, редиту и тамблру? Радозналост уби мачку, а у мом случају, већину слободног времена, а и забушавала сам када је реч о домаћинским дужностима. Прашина, храна и веш могу да сачекају, муж може да купи бурек у пекари преко пута, ал' ја морам да видим што се дигла прашина око овога и онога. Потиштено признајем да сам тако одгледала Твајлајт, чула шта пева Џастин Бибер и имала ноћне море јер ми се песма Карли Ре Џаспен вртела у глави недељама, сама сам крива. Овога пута, мира ми није дала књига ''50 Shades of Grey''. Сви причају о њој, сценаристи су се већ бацили на посао адаптације књиге за велике екране, социјалне мреже брује ли брује, па куд сви ту и новопечена домаћица.

Зашто? Чула сам да је dirty (како да одолим?), чула сам и да је очајно написана, али кад сам преживела Твајлајт, све ћу. Потукла је ''Харија Потера'' и ''Фаренхајт 451'' по броју продатих копија, нашла се на првом месту топ листа бестселера Њујорк Тајмса. Није било теорије да макар не гвирнем.



Домогла сам се пдф копије, нимало обесхрабрена бројем страна који прелази 1200 (само прва књига), наместила Адобе читач тако да позадина буде црна, а слова сива (читање е-књига ми није до сада баш полазило за руком, након сат времена бих почела да видим дупло због беле позадине), завалила се у фотељу са лаптопом на крилу и почела да скролујем.

Након неколико десетина страна, схватила сам да ми је нешто у вези са књигом познато... можда и превише. Неколико минута на верном, старом Гуглу и схватих да је књига написана као фан-фикција о Бели и Едварду, минус вампирске тенденције, плус садо-мазо моменти. Квалитет писања - средњошколски ниво. Фразе које се понављају изнова и изнова, док не постане јасно као дан да се све три књиге састоје од copy/paste момената двоје људи који су параноични да нису довољно добри једно за друго. Будимо реални, дијалози су потпуни треш, нарација је сумњивог квалитета колико и роба у продавницама ''Све за 100 динара'', просто сам могла да замислим како је списатељица (мрзим ту реч) на Википедији прочитала неколико текстова о БДСМ субкултури, типовима Ауди аутомобила и географији околине Сијетла и користећи речник синонима написала капитално дело које просечна домаћица чита, закључавши се у купатило. Ко би желео да други знају да читају ово? Изгледа да је софт-порно литература прихватљива ако њен наслов осване на топ листи озбиљних новина.



Наравно, свака њој част, досетила се и продала ''инвентивну'' идеју, која је неким чудом експлодирала на интернету резултирајући тиме да ја изгубим три дана на целодневно држање претоплог компјутера у крилу на 38 C. Иии... сад разумем форе. И смешне су. Што је најгоре, није ми жао, иако сам просто шкргутала зубима када видим да се у књизи по стоти пут понавља иста сцена, иста реч, изнова и изнова и изнова.

Жао ми је што ја нисам имала петљу и живце да ја напишем нешто слично (не слично-слично, него слично-популарно), па да уживам у новостеченом богатству негде на Кокосовом острву или Аруби, где ће ме болети уво што сам пуно име ставила на наслов књиге кога би се сваки писац који држи до себе постидео. Ипак, криза је, а ја бих радије да лешкарим на ситном, ружичастом песку неке егзотичне плаже, него да плаћам карту за градски базен и бринем да ли ће ми босиљак на тераси увенути јер спољна јединица климе дува право у саксије. С друге стране, кактуси су, откако су температуре скочиле, порасли за 10 цм. Пустињска клима и моја пустињска лисица, Меги, која ужива да лежи на тераси, са све чет'ри увис, док јој врућ ветар мрси брке јуначке.


Изгледа да ми је праг толеранције превисок, чим стално налазим нови материјал за анализу и критику (респективно), жалећи се мужу да сам изгубила ''драгоцено'' време на ''те глупости'', али и даље тражим још, иако се коси са здравим разумом, мојим схватањем личних слобода и феминизма. Нарочито ако дотично дело још није постало популарно у Србији. Так'и сам хипстер, ужас један. Нема везе што је ђубре, ја сам прва чула, ута-та. Дође ми да преврнем очима на сопствене глупости. И јесам. Требало би да се стидим, јер знам да ћу одгледати и нови Твајлајт и филмовану верзију Fifty Shades, само зато што су ми доступни, а бусам се у груди што одолевам турским сапуницама. Ц, ц, ц. Можда је то оно, ко не плати на мосту, платиће на ћуприји.

Наравно, цео овај текст служи само као скретање пажње с мог неоправданог изостанка с блога, јер је лакше излежавати се, гледати серије (почео је True Blood! - што ме подсети на моју новостечену навику да га гледам без укључене климе, уз моје лично алигаторче (Меги), да бих дочарала временске прилике вреле Луизијане. Смешно, али штеди струју.) него радити нешто, па и писати блог. Сваког јутра се будим са одличном идејом о чему бих могла да пишем, да бих, док оперем зубе и одем по хлеб, потпуно изгубила интересовање за ишта друго осим за лежање у расхлађеној, мрачној просторији. Могу евентуално да направим салату, испохујем тиквице и умутим сладолед. Све остало захтева натчовечански труд. Или сам лења. Пре ће бити да је то. Бићу боља, стварно.




9 коментара:

  1. Ako postane popularno skakanje u bunar, moja zena ce da isproba, koliko sutra!

    ОдговориИзбриши
  2. Malarija draga, ja bih se zapitala priželjkuje li on to u stvari :P :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Јес, ко ће да му спрема колаче после? :) Хтедох да му одговорим овде на коментар, али сам му одговорила уживо, не баш пристојним гестом ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Luda familijo :)))))
    Javlja mi se da ce da ti kupi padobran..onako, preventivno :)

    ОдговориИзбриши
  5. i ja sam procitala fakin tvajlajt, ali samo prvu knjigu. morala sam nije mi dalo mira. razumem ja sve one klinke koje su se primile, ali ove matorke (knjigu pozajmila od dvajes sestogodisnjakinje, koja je dva puta isla da gleda poslednji deo, jer su je prvi put iznervirale klinke koje su vristale svaki put kad se pojavi muceni edvard). ah, znas sta, u pubertetu sam ja sa svojom mastom potpaljenom hormonima mogla da napisem 5o shades of grey is fucking twiglight in the mountain woods, bez problema, ali mi nije jasno na koji nacin ti mozdani fluidi, hormoni itd. rade u njihovim godinama, pa da ovo gledaju, i dozivljavaju multiple ....
    heh i shut up now :D

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam čitala Sumrak sagu, mada sam se jedno vreme mislila da li da počnem.
    Dobar tekst, pronicljiv i duhovit.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман25. јун 2012. 18:27

    Mnogo, mnooogo dobar blog :)
    Da nas i dalje radujes i razonodjavas ovakvim postovima :)

    ОдговориИзбриши