субота, 18. фебруар 2012.

Личи ми на оранжаду... пази, пази, то шишти!

Напомена: из неког разлога, одређене слике се не приказују, али се виде када кликнете на њих, па ако хоћете да их видите, то је једино решење, пошто се блогеру, изгледа, не свиђају или му нешто није потаман ових дана, низак притисак, шта ли.




Враћам се старом, добром цитирању цртаних филмова, у овом случају Софронија у епизоди када тражи жену. Наравно, мој пост нема везе са ''Домаћине, ожени се'', нити са било којом другом тв емисијом, већ са мојим покушајем да код куће смућкам нешто, ни приближно шиштеће и наранџасто.

Унапред упозоравам свог мужа, који воли да чита моје писаније, а и остале мушкарце, уколико залазе на ове стране, да се текст који следи бави козметиком и мацкалицама за лице. Можда ће вам бити досадно, а уколико будете храбри и истрајни, на крају можете наћи нешто што ће се можда допасти вашим лепшим половинама. До ђавола, сада ће сви незаинтересовани скроловати до доле и видети у чему је цака. Но, да се вратим на тему.



Већ годинама сам у потрази за идеалном кремом за лице, quest (гејмер у мени није могао да смисли паметнији појам) који је познат свакој жени, јер ретко која из прве ''убоде'' ону праву, којом је задовољна толико да купује њу и само њу до судњег дана. Ја свакако нисам та. Никада нисам ишла у екстреме и куповала оне са листићима злата и оком даждевњака, крилом слепог миша или ретком алгом с Филипина, или шта је већ популарно у последње време у козметичкој индустрији, мада имам утисак да су сваке сезоне све маштовитији; било је јефтиних и скупљих, али ретко када се догодило да не желим да пробам неку нову. У женском свету, верност према козметици је (често) немогућа, трава је увек зеленија ''преко'', и увек мислимо да ће нам неки нови састојак донети wow ефекат који се постиже углавном третманом званим фотошоп.

Тета Мадона је верна својој Адобе креми

Притом не мислим само на ''пеглање бора'', него и на кожу као са рекламе, баршунасту, без икаквих тачкица, вулканчића пред ерупцију и туфни различитих боја и нијанси. Без шминке и, нарафски, помоћи програма за обраду фотографија.
Креме волим од раног детињства, мама се често присећа како сам се, једном приликом, када сам остала сама на неколико минута, са непуних годину и по, од главе до пете намазала плавом Нивеа кремом, по лицу, коси, одећи... каже да су јој биле потребне недеље да ме потпуно одмасти. Ипак, љубав према тубицама, кутијицама и теглицама се задржала. Некако сам се увек враћала класичним, дечјим, јер су ми све друге изазивале алергију или једноставно нису пријале и понекада добром, старом јекодерму, који ме је спасао много пута, због опекотина које често зарадим у кухињи. Да, трапава сам, али то није тема данашње приче (добра идеја за наредни пут, када већ те анегдоте толико умеју да разгале мужа, можда би и другима било смешно).
Елем, сурфујући нетом претходних дана, док сам још увек била окована снегом ледом и нападом ''мрзе'', када ми се ништа није радило и нигде ми се није ишло, наишла сам на рецепт за home made крему, од познатих састојака,  од жена које је годинама користе и не желе да је мењају. Не желе? Одмах сам била заинтригирана, каква је то мађија која жене чини имуним на све лепе, шарене кутијице? Како им одолевају, под конац сложеним на полице дрогерија,  рекламама где се глумице савршеног тена куну да користе само њу и ни мрвицу пудера, билбордима на којима би поре требало да буду величине рукометне лопте, када би се виделе, а не виде се, јер модел/глумица/певачица/ријалити звезда има лице без пора, или су невидљиве, због дејства чудотворне материје откривене у дубинама нетакнуте прашуме, спаковане у кутијицу са поетским описом и елегантним натписом, уз много наглашених витамина, минерала и егзотичних хемијских састојака. Признајем, догађало се да поверујем слаткоречивим продавцима магле и пазарим нешто скупље (наводно и квалитетније) и једино што сам добила је тањи новчаник. Никаква спектакуларна промена се на мени није догодила, лице ми није постало достојно главне улоге у мултимилионском пројекту најпознатијег холивудског продуцента, заправо, нисам приметила никакву видљиву разлику. Snake oil salesmаn, all of them!


Сиду лечи

Чини да неми проговоре, коса поново расте, а слепи прогледају!

Расписала сам се, нећу знати шта сам хтела да кажем! Ах, да, била сам мрзовољна, читала сам свашта онлајн, наишла сам на занимљив рецепт за крему и решила да га испробам. Рекох себи: ''Што да не, волим кућну козметику, маслиново уље и кантарион су моји стари пријатељи, па што да не будем заморче за још нешто, ако сам могла за француске креме прављене у источној Европи?'' Лаганим кораком сам поскочила до апотеке, избегавајући успут леденице које су злокобно висиле са кровова циљајући ме у незаштићено теме, прибавила састојке и ... немам интересантну завршницу за овај део - вратила сам се кући. И најзад, ево рецепта!

100 мл Бекутан креме
50 прополис капи
50 АД капи
1 тубица јекодерма
1 кафена кашичица алкохола

Све састојке промешати и на крају додати алкохол, оставити посудицу отворену и мешати повремено док алкохол не испари. Док сам се ја играла апотекара (замислите оног старинског, што мирише на проминцле), муж је бацио поглед на то што мућкам и у пролазу добацио да бежим ако почне да шишти или да се пени. Дакле, игноришите духовите коментаре и сумњичаве погледе и наставите да мешате. Крема спремна. Не мирише на рибу, ако се прибојавате јекодерма, јача половина вам неће тепати ''гирице моја'', као мени моја, у тренуцима када бих се, после сунчања нарочито, намазала њиме. Мирише нежно и кожа је дивна после ње. Мислим, није нека филозофија, фина дечја кремица са додатним, још финијим, природним састојцима, не мож' да омане. Да не убаксузирам, тек пар пута сам се намазала њоме, али ми се за сада допада. Још једна охрабрујућа чињеница је та да је овај подухват финансијски исплатив, прополис и АД капи коштају по (око) 100 динара , а има их доста, па их можете користити за справљање више примерака или их искористити у друге сврхе - мислим да постоји неки рецепт за шампон у који се додају АД капи, ето прилике да и то истражим.

Ова домаћица је увек волела ''уради сама'' пројекте, па је овај био савршен за ове зимске дане, јер, има ли шта лепше од тога да, након напорног дана проведеног до гуше у послу просечне домаћице, напуните каду, лешкарите уз неку добру књигу или трач магазин, а онда намажете миришљавим кремицама и саме себи делујете као миришљава јелкица - home edition? 



Могуће је да су многи већ чули за ово, али за мене је ипак новост, јер немам обичај да скитам сајтовима који се тичу козметике, па је могуће да каскам коју светлосну годину за просечном женом, не замерите ми. Ипак, нећу се надати чаробним ефектима који измамљују интерпланетарне усклике одушевљења, али ако их буде, јавићу, свакако. Не знам откуд потреба за коришћењем астрономских термина у овом пасусу, и сама сам зачуђена, али згодно описују оно што желим да кажем, а нисам вична оним хемијским, па ће морати да послуже. До следећег читања, 

новопечена домаћица

(мало је фалило да напишем xoxo, Gossip Girl, али пијуцкам пиво док пишем, па је то вероватно разлог)


8 коментара:

  1. Sipkovo ulje je jako dobro za kozu, isprobaj ako mozes da nadjes :)

    ОдговориИзбриши
  2. Podseti me na ovaj klip:
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=S_vVUIYOmJM#t=3s
    :-)))
    Za kosu kažu da je dobar Kosili sa ad kapima i pantenol rastvorom.

    ОдговориИзбриши
  3. Јелена, шипково уље? Не мораш двапут да кажеш :)

    Reese, урнебесна фора :)) И, баш сам на косили са ад капима и мислила :)

    ОдговориИзбриши
  4. I ja sam pravila nesto slicno, becutan krema sa propolisom, AD, etericnim uljem lavande i cini mi se, maslinkom... fina je kremica, al' je onda neko na onom nasem forumu napisao da je potpuno glupo kombinovanje ne znam cega sa necim (neka dva sastojka iz kreme) jer se tu nesto ne poklapa, ne studiram medicinu, pa ic nisam razumela... u ovoj tvojoj mi se jedino ne svidja alkohol, agresivno je, ja planiram da pocnem da kupujem one voskove, glicerin i ostala cuda, pa da muckam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Зато се и држи мало отворена, да алкохол испари, та количина, неколико капи, испаре брзо и не остане ништа у смеси. Имам осетљиву кожу, па би и мени сметао алкохол, да се задржи. Нисам ни ја хемичар, види се из приложеног, али ако прија кожи, ја сам хепи :) Нисам пробала ту са етеричним уљем, ово је прво што сам мућкала.

    ОдговориИзбриши
  6. Da znaš da sam danas razgovarala sa jednom od najboljih drugarica koja je tek ovih dana otkrila da postoji institucija blogova. Preporučila sam joj da čita tebe u moru raznoraznih.
    Stvarno slatko pišeš.
    :)

    ОдговориИзбриши
  7. Onda super, kad prodje neko vreme, javni kako ti prija, ili kad nadjes neku novu muckalicu :)

    ОдговориИзбриши
  8. Promincla BRE!! :)) Imas sipak od Alverdeta za nekih 300-400 din a traje 200 godina..
    Nastavljam prekopavanje po blogu (da te ne zacude retrogradni komentari):)

    ОдговориИзбриши